Servicii Funerare Bojescu
Locatii Bucuresti: ➤ Str. Lizeanu nr.23 Sector 2 ➤ Calea Dudesti nr.196 Sector 3
Telefon:0722 350 835
Orar:
Non-Stop
Close
Locatii Bucuresti: ➤ Str. Lizeanu nr.23 Sector 2 ➤ Calea Dudesti nr.196 Sector 3
Telefon:0722 350 835 bojescu@serviciifunerare.ro
Monumentele funerare si rolul lor in cinstirea persoanei decedate

Monumentele funerare si rolul lor in cinstirea persoanei decedate

Vestea tragica a unui deces este urmata de perioade extrem de dificile pentru familia indoliata. Membrii familiei trebuie sa pregateasca inmormantarea si urmeaza zile foarte grele la priveghi si ziua cand persoana decedata este condusa pe ultimul drum. Insa greul cel mai mare este abia atunci cand toata aceasta perioada extrem de dificila se incheie si viata cumva isi reia cursul normal. Doar ca este un curs normal in absenta persoanei decedate si atunci suferinta, absenta si durerea sunt si mai mari. Intr-o astfel de perioada membrii familiei se ingrijesc de locul de veci al persoanei decedate si cauta sa arate respectul la adresa acesteia prin modul in care mormantul arata. Unul dintre aspectele cele mai importante in ingrijirea mormantului este momentul funerar.

Un monument funerar este o metoda prin care cei ramasi isi arata respectul si pretuirea pentru persoana care a plecat din aceasta lume prin amplasarea acestui monument pe locul ce reprezinta aducerea aminte a persoanei decedate – mormantul. De-a lungul anilor monumentele funerare au suferit modificari atat in privinta aspectului, cat si in privinta marimii sau a simbolurilor folosite. Daca pana acum multi ani un monument funerar inseamna o cruce si numele persoanei sau persoanelor decedate, astazi un monument funerar a devenit in multe randuri o adevarata opera de arta. Pe langa forma si dimensiunea unui monument funerar amplasat pe mormant, un alt mod prin care persoana decedata este cinstita este prin cuvintele sau simbolurile mentionate pe acest monument funerar.

Din punct de vedere al materialelor folosite in realizarea unui monument funerar cele mai intalnite materiale sunt marmura, granitul sau mozaicul. Referitor la elementele care sunt prezente pe monumentele funerare si care transmit sentimentele la adresa persoanei decedate, acestea pot varia si pot include printre altele porumbei albi, trandafiri, doua maini care se roaga, un inger sau mai multi ingeri. Pasarile in general si porumbeii albi in special simbolizeaza pe de-o parte plecarea din aceasta lume, dar si puritatea sufletului. Acest simbol este cea mai potrivita alegere pentru un monument funerar in memoria unei femei sau a unui copil. Florile sub forma trandafirilor reprezinta aprecierea si amintirea vesnica la adresa persoanei decedate, pe cand ingerul este semnificatia legaturii cu divinitatea si cu trecerea intr-o lume dincolo de lumea fizica. La randul sau simbolul mainilor in rugaciune simbolizeaza legatura cu divinitatea atat pentru persoana decedata, cat si pentru cei ramasi. Acestea sunt printre cele mai des intalnite simboluri prezente pe monumentele funerare amplasate pe mormant in memoria persoanei decedate.

Alegerea monumentului funerar depinde de preferintele, de credintele si de bugetul fiecarei familii. Daca unele familii isi doresc un monument funerar cat mai mare si cat mai bogat in mesaje la adresa memoriei persoanei decedate, alte persoane opteaza pentru monumente funerare cat mai simple. Si desigur, complexitatea si dimensiunea monumentului funerare influenteaza si costul acestuia. Intr-un final un monument funerar reprezinta un omagiu adus persoanei care a parasit aceasta lume si care lasa un gol in sufletul nostru, insa este un simbol prea mic pentru a transmite toate sentimentele familiei indoliate.